Kangani
Mens en Hond in Balans

Hoe reageer jij op blaffen of snauwen van jouw hond?

Blaffen, snauwen, grommen bij ontmoetingen op straat of in het wandelgebied is een veelvoorkomende gedragsuiting van honden.

Het wordt door veel mensen als probleem ervaren en vaak is het dat natuurlijk ook. Omdat de maatschappij negatief reageert op een blaffende hond, wordt de hond meestal gecorrigeerd voor zijn gedrag. Maar is het wel eerlijk om een hond hiervoor te corrigeren?

Wanneer je begrijpt waarom jouw hond blaft of snauwt, dan zul je hier anders op gaan reageren. Dit zal een positief effect hebben op het gedrag van jouw hond én op jullie relatie. Ook als je andere honden tegenkomt die dit gedrag vertonen, kun jij door een juiste reactie erger voorkomen.

Voorbeelden uit de praktijk

Wanneer ik mijn hond uitliet kwam ik met regelmaat mensen tegen waarvan hun hond uitvalt. Zo werd ik eens geconfronteerd met een man die zijn hond corrigeerde toen deze gromde naar Kuviak. Een ruk aan de lijn, een aantal keer hard “Tsch” en een knie in de flank van de hond. De hond werd alleen maar woester en de man ging meer inzetten om zijn hond te corrigeren, een averechts effect. Pas toen ik de afstand snel, toch kalm, groter had gemaakt kalmeerde de hond. De man heeft ongetwijfeld gedacht dat dit het effect is geweest van zijn correctie, helaas.

Het maatschappelijke beeld

In mijn praktijk heb ik veel mensen begeleid, die problemen ervaren met dit gedrag van hun hond tijdens het wandelen of wanneer er visite over de vloer komt. Altijd is er al gereageerd met correcties, zelfs als er al 1 of meer gedragstherapeuten langs geweest zijn. Honden mogen dit gedrag niet vertonen, vinden helaas nog veel mensen. We hebben heel lang gedacht dat honden blaffen en/of grommen om hun leiderschap te verkrijgen, je hebt geleerd dat je dit niet moet toestaan. Daarom wordt dit gedrag gecorrigeerd. Ook wordt het bestempeld als “een onopgevoede hond” wanneer je met een blaffende en grommende hond over straat loopt. Schaamte en schuldgevoelens nemen de overhand. We raken gefrustreerd en reageren dit af op onze hond. Herken je dit? Voel je niet schuldig! Je wist niet beter. Tot nu toe dan, want nu weet je dat je kunt leren dat het ook anders kan.

Waarom blaffen en grommen honden?

Deze gedragsuiting is in alle gevallen een gevolg van stress. De hond voelt zich onveilig en het lichaam reageert door te activeren. Dit is een onderdeel van het FFF-system, dat staat voor Fight, Flight or Freeze.

Wanneer je dit weet zou je jouw hond dan nog corrigeren? Je kunt hem of haar beter helpen om de stress te reduceren op dat moment en eraan gaan werken dat hij of zij zich veilig gaat voelen in die situatie. Dit kunnen natuurlijk allerlei situaties zijn. Om jouw hond hierbij te kunnen helpen zul je je moeten verdiepen in hoe je hiermee om kunt gaan of deskundige begeleiding moeten inschakelen. En dat zijn geen deskundige die je adviseren je hond te corrigeren voor dit gedrag op wat voor manier dan ook!

Waarom reageren we zoals we doen?

Wat ik in de praktijk merk is dat de reactie van mensen voortkomt uit wat ze weten over honden. Hij mag niet blaffen, snauwen of grommen, jij moet laten merken dat jij de baas bent. Inmiddels is er veel onderzoek gedaan naar gedrag en emotie bij honden en weten we nu dat “de baas willen zijn” bij een hond niet speelt vanuit die motivatie. Ik heb hier al een aantal artikelen over geschreven, zoals; “Dominatie, een veel misplaatste term” en Leiderschap of Ouderschap.

Een ander zeer belangrijk aspect dat mee speelt is, hoe we onszelf voelen op het moment dat onze hond zo reageert. Wat doet het met jou? Ik kwam eens een oudere mevrouw met haar teckel tegen, die toen hij Kuviak zag enorm ging blaffen. De vrouw commandeerde de hond met “laat dat” en verontschuldigde zich tegen mij “hij bedoelt het niet kwaad hoor”.

Wat is dat toch dat wij ons schuldig voelen als onze hond blaft, gromt of snauwt? Of dat wij gaan schreeuwen naar de andere eigenaar als hun hond dit vertoont? Zou het niet veel fijner voor alle partijen zijn wanneer iedereen honden beter gaat begrijpen en hierdoor anders gaat reageren. Zou het niet fijner zijn wanneer er sprake is van stress, dat iedereen rustig reageert en elkaar helpt om weer zo snel mogelijk de rust weder te laten keren? Dit is wat stabiele, sociaalvaardige honden doen! Zullen we daar een voorbeeld aan nemen?

Hoe kun jij jouw hond of een andere hond helpen?

Deze vraag is in dit blog niet 1,2,3 te beantwoorden, omdat hier vaak sprake is van complexiteit. Wat je echter in ieder geval kunt doen is:

  • Niet meer corrigeren
  • Anticipeer!
  • Blijf zelf kalm
  • Leer hoe je jouw hond kunt ontspannen
  • Geef je hond aan wat hij kan doen om zich veilig te voelen, afstand nemen is belangrijk
  • Loop bij voorbaat in een boog, dit is natuurlijk gedrag
  • Gebruik een lijn van minimaal 3m, zodat de hond ruimte heeft om te communiceren
  • Blijf op zo’n afstand dat de honden ontspannen blijven
  • Zorg thuis voor een veilige plek of dat visite de hond niet direct benadert
  • Reageert jouw hond met blaffen, grommen of snauwen? ADEM UIT! En daarna natuurlijk weer rustig in :-).

 

Hoe voel jij je wanneer jouw hond gedrag vertoont dat door de maatschappij niet geaccepteerd wordt?

Deel jouw ervaring in het reactieveld hieronder. Door je ervaringen te delen zul je zien dat je niet alleen bent hierin.

Wil je je verder verdiepen in hoe je jouw hond kunt helpen weer te ontspannen bij het ontmoeten van andere honden? Kijk dan eens naar het online 3 maanden Traject. In dit traject krijg je enorm veel kennis, handvaten en opdrachten om samen weer ontspannen te kunnen wandelen.

Je kunt direct starten met dit traject. Of je kiest ervoor te wachten totdat er weer een gezamenlijke startdatum is, waardoor je met meerdere deelnemers gelijk op gaat. In de besloten FB groep zitten altijd deelnemers die bezig zijn, dus er is sowieso interactie onderling.

Vind je dit artikel interessant voor anderen? Deel dan s.v.p. via onderstaande knoppen. Dank je wel ❤️

9 gedachten over “Hoe reageer jij op blaffen of snauwen van jouw hond?”

  1. Hoi Angelique,

    Wij hebben sind 4 weken een gecastreerd chihuahua vlinderhondje van 1 1/2 jaar dat weg moest omdat hij sinds zijn komst niet geaccepteerd werd door teefje Malthezer leeuwtje.
    Hij is ontzettend lief en makkelijk tot hij een andere hond ziet. Ook een stuk verderweg maakt niet uit.
    Hij gaat helemaal door het lint. Blijft uitvallen tot hij hond niet meer ziet.
    Ik heb alles geprobeerd. Afleiden, speeltje, kort aan de lijn en rukjes😣 tuigje waar hij 2x uitgeschoten is verwisseld voor halsband, andere kant op lopen. Niets helpt.
    Ik ben zelf rustig en dit komt door vorige thuissituatie, maar hoe moet ik handelen?
    Nu loop ik met ogen op steeltjes te kijken of ik geen hond tegen kom.
    Het is echt jammer hoor want het is een echte lieverd!

    Met vriendelijke groeten,

    Leny van Dam

    1. Angelique van Kuijk

      In het 3-maanden Traject krijg je alle antwoorden Leny. Dit traject heb ik speciaal ontwikkelt, zodat mensen écht inzicht krijgen in hun hond, niet alleen de band versterken, maar je hond echt begrijpen en hem zo kunnen begeleiden dat er ook in die situaties weer ontspanning kan ontstaan.

  2. hallo Angelique,
    ik heb mijn hond uit Roemenië ze is erg lief en onderdanig tegen andere honden, bij mannen is ze wat voorzichtiger maar buiten heeft ze nog nooit gegromd en geblaft tegen de mensen ook al waren dat mannen. maar als er mensen over de vloer komen dan blaft ze heel hard en gromt ze heel erg terwijl er helemaal geen kwaad in de hond/mens zit….
    pas geleden belde ik met mijn hond bij de buurman aan om wat te vragen, hij deed open en ze deed weer erg grommen en blaffen terwijl toen ik haar aaide ging ze op haar rug liggen.
    ik neem aan onderdanigheid.
    ik weet niet wat ik hier tegen kan doen, straks durft er niemand meer binnen te komen!
    en waarom doet ze dit op straat niet?
    weet jij wat ik het beste kan doen?
    mvg vanessa

    1. Angelique van Kuijk

      Hallo Vanessa, Ik kan je via deze weg niet helemaal persoonlijk adviseren, daarvoor zou je contact op moeten nemen voor een individuele sessie. Maar het grommen en blaffen ontstaat wanneer een hond stress ervaart. In dit geval kan de stress ontstaan, doordat ze het in die context eng vindt. Ik zou dus met je gaan werken aan het opbouwen van haar zelfvertrouwen en dat ze gaat ervaren en hierdoor gaat leren dat mensen die binnenkomen ook niet eng zijn, geen gevaar voor haar zijn.

        1. Hallo Angelique,
          Wij hebben een hond van nu 2 jaar uit Roemenië. Ze is fantastisch op 1 ding na,
          Als ik met haar wandel ze loopt los en er komt een man aan dan gaat ze te keer borstelen en op de man afgaan luid blaffend kortom voor die persoon heel beangstigend.
          Het gekke onszelf doet dit niet bij alle mannen
          Waar kan dit aan liggen?

          Mvg klazina

          1. Angelique van Kuijk

            Hallo Klazine, het is een reactie vanuit angst. In het verleden zal ze slechte ervaring(en) hebben gehad met mannen (als ze het alleen naar mannen doet). En waarom de een wel en de ander niet. Dat zal liggen aan hoe de mannen reageren of eruit zien, dat kan van alles zijn. In iedergeval iets wat bij haar de associatie met de nare ervaring uit het verleden oproept. Dit is een automatische respons. Dat kan bv. simpelgezegd zijn dat ze een nare ervaring heeft met mannen met een lange jas en dat dat de trigger is. Of hoe snel ze naar haar toebewegen bv. Blijkbaar heeft ze het nog niet gegeneraliseerd, dan zou ze het naar alle mannen doen. Verdiep je eens in kalmerende signalen en ga eens kijken of je een overeenkomst tussen de mannen waar ze dit tegen doet kunt ontdekken. Het belangrijkste is dat je haar gaat begeleiden, zodat ze weer gaat ervaren dat (die specifieke mannen / mannen+benadering) te vertrouwen zijn.

  3. Angelique van Kuijk

    Hallo Jessica, leuk dat je weer gereageerd hebt. Wat jij beschrijft zal voor veel mensen herkenbaar zijn.

    Voor honden geeft het tegenkomen van andere honden die dichterbij komen vrijwel altijd spanning. Natuurlijk is het van veel factoren afhankelijk hoe hoog die spanning wordt. Hoeveel zelfvertrouwen heeft een hond? Wat heeft hij in het verleden meegemaakt? Hoe zit hij op dat moment in zijn vel? Wat gebeurt er in de omgeving? Hoe communiceert de andere hond? Hoeveel spanning (wat bedreigend is) heeft de andere hond? Hoe / wat doet de mens die bij de andere hond is? enz. enz. En ja, als al deze factoren bij beide honden maakt dat hun stresslevel erg hoog is en ze komen in elkaars ruimte dan kan het best zijn dat er een gevecht ontstaat.

    Dat neemt ook niet weg dat wanneer al deze factoren “positief” zijn, er best wel contact gemaakt kan worden en soms zelfs ook gespeeld kan worden.

    Wat wel interessant is om eens over na te denken is wat je zegt over dat je nooit van te voren weet bij welke hond hij wel reageert en bij welke niet. Je benoemt hier een aantal uiterlijkheden en geslacht. Dit is ook waar de meeste gedragstherapeuten naar vragen, maar meestal heeft dit niet zoveel van doen. En gaat het dus meer om bovenstaande factoren.

    Je zegt nog iets wat ik ook vaak hoor, nl.: “Wat ik wel vaak zie is dat het een reu is en bij teefjes gaat het meestal goed.” Dit is ook een overtuiging die bij heel veel mensen speelt, dat reuen vaker reageren op reuen dan op teven. En dat kan natuurlijk, als het werkelijk hormonaal is bijvoorbeeld. Maar meestal gaat het om bovenstaande factoren en dan maakt het niet uit of het een reu of teef is. Dus als je merkt dat het “VAAK bij reuen” is, (wat aangeeft dat er ook reuen zijn waarbij hij het niet doet) en “Bij teefjes gaat het MEESTAL goed”, (wat aangeeft dat hij ook weleens op teefjes zo reageert), dan kun je je afvragen of deze observatie van belang is.

    Voor wat betreft de wandelroutes voor de hond misschien ook eens kijken of dit wel geschikte wandelroutes zijn voor jouw hond. Want als het erger wordt, dan zou ik voor andere mogelijkheden gaan kiezen. Als er situaties zijn waarin het niet anders kan en de spanning toch zo hoog oploopt dat hij uitvalt dan doe je er goed aan hoe je hier nu mee omgaat. Maar dit moet niet te vaak voorkomen, want dan wordt het alleen maar erger.

    Ik hoop dat ik jou en iedereen die dit leest hiermee wat handvatten heb kunnen geven.

    Binnenkort komt er weer een nieuw blog 🙂
    Hartegroet,
    Angelique

    PS. weet je dat ik ook via Skype individuele begeleidingen geef? Je kunt me altijd mailen als je hierin geïnteresseerd bent.

  4. Jessica van den Heuvel

    Hoi Angelique, ik lees dit stukje nu nog een keer na, omdat onze hond regelmatig uitvalt naar andere honden. Of uitvallen is eigenlijk niet het goede woord; het is meer uit angst, denk ik, dat hij niet wil dat de andere hond in de buurt komt. Ondanks dat hij het wel heel leuk vond (en soms nog vindt) om met honden te spelen. Het probleem is dat ik nooit van tevoren weet bij welke hond wel en bij welke niet (uiteraard wel hier in de buurt bij de honden die we regelmatig zien). Groot of klein, egaal van kleur of gevlekt, van welk ras; het maakt allemaal niet uit. Het enige wat ik wel vaak zie is dat het een reu is. Bij teefjes gaat het meestal goed. De meeste honden wil hij niet dichtbij en dan zo maar ineens is er een hond die hij heel leuk vindt en waar hij mee speelt………….. Zoals je schrijft klopt het wel; hij bevriest eerst, loopt dan dicht naast me mee tot op ca een meter van de hond en begint dan op zijn achterpoten te lopen en te grommen. Best bedreigend ook al is het ‘maar’ een koningspoedel. Mijn zorg is niet direct dat hij de andere hond wat zal doen (alhoewel het grommen wel heftiger wordt), maar meer hoe de andere hond reageert. Ik ben er nog geen tegengekomen, maar als die net zo reageert wordt het dan vechten?
    Als het mogelijk is loop ik inderdaad in een boog en dat helpt. Want inderdaad doet hij niets op een paar meter afstand. Alleen is niet elk wandelpad daarvoor geschikt. We hebben hier hele leuke wandelroutes voor de hond, maar het pad is maar 1,5/2 meter breed en ernaast staan struiken/bomen met maar af en toe een stuk gras ernaast. Dan valt het niet mee om uit te wijken. Om nog maar niet te spreken van mensen met een “nette” hond. Die vinden dat je gewoon vlak langs elkaar moet kunnen lopen zonder problemen. Ik ben nu gelukkig wel zover dat ik niet meer boos wordt op de hond, maar hem meer de ruimte geef. En kan het niet anders dan loop ik inderdaad gewoon (zo kalm mogelijk) door, waarbij hij op die ene meter dan maar even blaft en ‘steigert’. Iedereen die daar moeilijk over doet heeft pech. Zo is hij nu eenmaal…………….. Alleen zou ik het diep in mijn hart wel fijner vinden als hij niet zo was :). Alhoewel hij voor ons een geweldige hond is en dat maakt alles goed. Ik ben ook niet met iedereen vrienden denk ik dan maar………
    Ik zie steeds uit naar een nieuwe blog van je, want ik ben het in veel dingen helemaal met je eens. Als je niet zo ver weg zat was ik vast al een keertje bij je geweest voor advies ;o)
    Groetjes Jessica

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Scroll naar boven