Kangani
Mens en Hond in Balans

Waarom je blaffen beter niet kunt corrigeren

Wanneer ik met mijn hond op straat loop gebeurt het met regelmaat dat we honden tegenkomen die gaan blaffen wanneer ze ons tegenkomen. Je kent het misschien wel, of misschien blaft jouw eigen hond wel wanneer je met hem aan het wandelen bent.

De meeste mensen reageren direct door iets tegen hun hond te zeggen, in de trant van bv.: “Doe niet zo stoer, die hond is veel te groot is voor jou!”.  Anderen worden boos op hun hond wat varieert van “foei” tot van alles schreeuwen. Helaas zie ik ook wel gebeuren dat de hond een correctie met de riem krijgt of een andere fysieke correctie. Op één of andere manier generen mensen zich wanneer hun hond op straat naar andere honden blaft. Hij mag het niet doen, maar waarom niet? Het is zijn manier van communiceren. Hier ligt een uitnodiging om te gaan kijken (leren) waaróm je hond blaft.

Weet je eigenlijk waarom jouw hond blaft?

Een blaffende hond heeft áltijd een gegronde reden: hij is bang, wil spelen, voelt zich alleen, is blij,  vindt dat de andere hond afstand moet houden, is gespannen, is gefrustreerd, hij waarschuwt je. Dit zijn zomaar een aantal redenen en mag hij hiervoor niet blaffen?

Wanneer je het blafgedrag van je hond leert herkennen, kun je hier effectief op reageren. Dit is essentieel om het blafgedrag in goede banen te leiden. Wanneer jouw hond blaft omdat hij bang is, is het fijn wanneer je je hond gaat helpen zijn angst te overwinnen. In een roedel waarschuwen honden elkaar bij onraad. Wanneer jouw hond daarom blaft vindt hij ook daadwerkelijk dat er onraad is. Hiervoor mag je hem bedanken. Wanneer je duidelijk aangeeft dat je het gezien hebt en er zorg voor draagt, zal jouw hond niet overmatig blijven blaffen. Dus wanneer jouw hond extreem veel blaft, gaat hij de situatie beter aankunnen als je hem helpt.

Een hond doet nooit “alsof”, een blaf moet dus altijd serieus genomen worden! Normaal gesproken blaffen honden niet overmatig, behalve wanneer wij er niet, òf verkeerd op reageren. Wanneer je je meer verdiept in het blafgedrag ga je begrijpen waarom je een hond nooit moet corrigeren voor een blaf.

Er zijn 6 soorten blaf te onderscheiden. Op elke blaf moeten we reageren, behalve op het blaffen dat geconditioneerd is door aandacht, alleen deze soort blaf kun je negeren. Je moet je hond dus goed kunnen lezen, om te weten of het daadwerkelijk geconditioneerd blaffen is. Want vaker is er een andere oorzaak en helpt negeren niet.

Begrijp jij een blaffende hond? Ken jij het verschil tussen een blaf die zegt:”ik voel me alleen, laat mij niet achter” en een blaf die waarschuwt:”Kom niet dichterbij, want misschien bijt ik dan wel”? Wil je vast oefenen in hondentaal?

Test hier je kennis van blafgedrag >>

Blaffen is een natuurlijke manier van communiceren. De hond “verteld” zo wat zijn emoties op dat moment zijn. Wanneer een hond echter veel of zelfs overmatig blaft is het verstandig om hier aan te werken, want veel blaffen houdt zichzelf altijd in stand of kan zelfs erger worden. Afgezien van het feit dat dit hinderlijk is voor de omgeving van de hond is dit niet bevorderlijk voor de fysieke en psychische gezondheid van jouw hond.

Meer lezen over blafgedrag?

Boek: Turid Rugaas -“Blafgedrag van honden”. Dit boek kun je hier bestellen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Scroll naar boven