Kangani
Mens en Hond in Balans

Online leren en toch volledige begeleiding

Dit online traject is onderscheidend, omdat je wekelijkse begeleiding krijgt. Door middel van masterclasses nemen we gezamenlijk de lessen door, kun je je praktijksituatie inbrengen en je vragen stellen. Ook kun je deelnemen aan de besloten Facebookgroep om in contact te zijn met gelijkgestemde en je ervaringen gedurende de week te delen.

Dit traject is voor mensen die nu echt tijd en energie willen steken om hun hond beter te begrijpen. Het is fijn om de meeste weken aanwezig te zijn (zoals je bij een live cursus ook zou doen, alleen nu lekker vanuit je eigen huis). Je kunt natuurlijk de opnamen van de Masterclass terugkijken wanneer je een keer niet kunt.

Data Online Masterclasses Najaar / Winter 2023/2024:

Kennismaking zaterdag 2 december 10.00-11.00u
1 – zaterdag 9 december 10.00-11.30u
2 – donderdag 14 december 19.30-21.00u
3 – donderdag 21 december 19.30-21.00u
4 – zaterdag 6 januari 10.00-11.30u
5 – zaterdag 13 januari 10.00-11.30u
6 – vrijdag 19 januari 10.00-11.30u
7 – zaterdag 27 januari 10.00-11.30u
8 – donderdag 1 februari 19.30-21.00u
9 – vrijdag 9 februari 10.00-11.30u
10 – donderdag 15 februari 19.30-21.00u
11- vrijdag 23 februari 10.00-11.30u
12 – zaterdag 2 maart 10.00-11.30u

Ik geef elke week een live online masterclass (via Zoom), waarin ik de les van die week bespreek, ik een praktijksituatie (case) behandel en je vragen kunt stellen. Deze masterclasses worden op verschillende dagen en tijden gegeven, zodat je in ieder geval een aantal keer live mee kunt doen. Kun je er niet bij zijn, dan kun je de opname bekijken en je vragen via de mail stellen. Dan neem ik ze mee in een masterclass.

Wat brengt het traject je?

Tijdens het traject ga je zien en ervaren hoe je je hond zo kunt begeleiden dat hij ontspannen met de dagelijkse situaties om kan gaan. Je krijgt zelf meer zelfvertrouwen, doordat je je hond écht gaat begrijpen. Niet alleen superleuk, maar zeer waardevol. Dit geeft je al een rustige energie, waardoor de band met je hond versterkt. Wat iedereen wil voorkomen of oplossen is probleemgedrag. Daarom ga je uitgebreid leren hoe je hond communiceert, hoe stress ontstaat, hoe je hond leert. Je leert hoe je stress bij je hond kunt herkennen en hoe je dit, zowel bij je hond als bij jezelf kunt reguleren, zodat er weer ontspanning ontstaat.

Verder ga je ervaren dat je zoveel plezier met je hond kunt beleven! Praktische ideeën, opdrachten en deelmomenten maken dat het samenleven met je hond een verdiepende laag krijgt. Je hond wordt echt je maatje.

Doordat de groep klein is (maximaal 25 deelnemers) en we wekelijks samenkomen, word je gemotiveerd ook écht aan de slag te gaan. Iedereen brengt een eigen praktijksituatie in die we samen uitgebreid behandelen. Ervaar je dus momenteel ergens een probleem mee, vind je een situatie uitdagend? Dan kun je deze specifieke situatie inbrengen. Omdat iedereen een situatie inbrengt, leer je ook van elkaar. Dit is in de vorige versies voor iedereen als zeer waardevol ervaren.

Hoe ziet het er praktisch uit?

Het traject duurt in totaal 12 weken.

De lessen staan overzichtelijk in de online leeromgeving. In totaal 12 lessen, die verdeeld zijn over 4 modules (scroll naar beneden voor inhoud).

De lessen kun je volgen door de theorie te lezen of de videolessen te bekijken. Elke les heeft een praktijkopdracht om het te integreren in je dagelijks leven. Alle online lessen worden ondersteund met foto- en videomateriaal, zodat je ook echt ziet wat er bedoeld wordt. Je ontvangt ook een werkboek die je kunt uitprinten, zodat je voor jezelf aantekeningen kunt maken. Aan het eind van de les staat een video waarin ik de opdracht bespreek, zodat je je ervaring hiermee ook zelf kunt evalueren.

Je krijgt tevens beschikking over alle eerdere Q&A webinars (in totaal 33 uur), waardoor je nog meer kunt verdiepen als je dat wilt. 

Je kunt de lessen op je eigen tijd en tempo bekijken, dus je hoeft niet perse de lessen in het aangeboden tempo te volgen. En je kunt zelfs na deze drie maanden alles nog eens doornemen gedurende 3 jaar! Je kunt dus ook KOSTELOOS de updates bekijken!

Het traject wordt ondersteund met een besloten FacebookgroepCommunity waar je je ervaringen kunt delen met je mededeelnemers. Mensen die het traject al gevolgd hebben gaven aan dat door het lezen en reageren op elkaars ervaringen je ook veel leert. Dit wordt als zeer waardevol ervaren.

Wanneer je je eerst wilt verdiepen in deze visie, omdat je tot nu toe geleerd hebt vanuit de dominatietheorie en wilt begrijpen waarom dit achterhaald is. Dan is de online cursus “Hoef ik echt geen baas te zijn” een aanrader. Deze kun je gratis volgen. Je krijgt hierin een overzicht van het geheel van deze visie, zodat je het beter kunt plaatsen.


De basis om een hond zich veilig en dus ontspannen te laten voelen is dat er voldaan wordt aan zijn behoeften. Er wordt niet vaak bij stilgestaan, omdat de focus meestal ligt op de vraag ‘hoe zorg ik ervoor dat mijn hond naar mij luistert?’. Wanneer je ook naar jouw hond leert luisteren ontstaat er een hele andere band.

De vraag ‘hoe verander ik zijn gedrag’ zal vervangen worden door de vraag ‘wat heeft mijn hond nodig’.

In deze module leer je welke behoeften je hond heeft. Je gaat kijken naar je eigen verwachtingen, in hoeverre stroken die met wat mogelijk is? Hierdoor zul je gaan merken dat jouw verwachtingen en wat je hond nodig heeft veel meer met elkaar in balans gaan komen.


♥ Les 1 – Verwachtingen en basisbehoeften

♥ Waarom is het belangrijk om rekening te houden met de behoeften van je hond?
♥ Hoe zie jij je hond?
♥ Wat zijn behoeften.
♥ Weke behoeften hebben honden.
♥ Het belang van een lange lijn.

♥ Les 2 – Andere belangrijke behoeften

♥ Het belang van een persoonlijke zone.
♥ Mag je hond expressie geven aan zijn gevoelens.
♥ Negatieve effecten van straffen en belonen.
♥ Liefdevol grenzen stellen.
♥ Ontdekken innerlijke motivatie.
♥ Bouwen aan zelfvertrouwen.

♥ Les 3 – Inleven in de belevingswereld van je hond

♥ Voorbij gaan aan focus op gedrag.
♥ Leren kijken naar de innerlijke belevingswereld van je hond.
♥ Hoe kun je tegemoet komen aan de intrinsieke motivatie van je hond.


Communicatie is misschien wel het meest bekende en besproken onderwerp als het gaat over hondengedrag. Gelukkig zijn er steeds meer hondenscholen die hier aandacht aan besteden. Het gaat dan met name over de kalmerende signalen.

Toch wordt er nog heel vaak objectief gekeken naar deze communicatie en dat is jammer, want communicatie is zoveel meer! En als je dat gaat ervaren, ontstaat er een veel diepere connectie met je hond.

In deze module leer je wat communicatie nog meer is. Je leert wat het belang is van communicatie. En hoe je zo met je hond kunt communiceren dat jullie elkaar zonder commando’s gaan begrijpen.


♥ Les 4 – Communiceren met je hond

♥ Wat is communicatie.
♥ Hoe interpreteer je de communicatie van je hond.
♥ Bewuste en onbewuste communicatie.
♥ Het belang van congruent zijn.
♥ Luisteren naar je hond.

♥ Les 5 – Communicatie signalen

♥ Natuurlijke communicatie signalen die iedere hond eigen is.
♥ Affiliatief gedrag.
♥ Communicatie tussen soortgenoten en met mensen.
♥ Wanneer is het beter afstand te houden.
♥ De expressie van je hond respecteren en zorgen voor veiligheid.
♥ De rol van geur in communicatie.

♥ Les 6 – Communicatie in het dagelijks leven

♥ Communicatie tussen mens en hond.
♥ Werken met lichaamstaal.
♥ Energetische communicatie.
♥ Omgaan met tegenkomen van onbekende honden.
♥ Belang van spel.
♥ Het verschil leren kennen tussen spel en reactief gedrag.


Honden worden geboren als sociaalvaardige dieren. Van nature weten ze precies hoe ze moeten communiceren en leren ze van nature omgaan met dagelijkse situaties, ze kunnen zogezegd overleven. Door onze omgang met hen wordt deze potentie helaas ondermijnd en kan een hond steeds minder zelf.

In onze drukke maatschappij met allerlei regels, eisen en verwachtingen gebeurt het vaak dat we zo met onze honden omgaan dat het stress geeft voor de hond. Stress is dé grootste oorzaak van gedragsproblemen.

In deze module leer je wat stress is, hoe je het herkent en hoe je het kunt voorkomen of indien nodig kunt reduceren.


♥ Les 7 – Wat is stress en hoe herken je het?

♥ Je leert wat stress eigenlijk is.
♥ Het verschil tussen negatieve en positieve stress.
♥ Het verschil tussen acute en chronische stress.
♥ Hoe herken je stress bij je hond.
♥ Het verschil tussen stress en communicatiesignalen.
♥ Hoe ga je om met stress bij je hond.

♥ Les 8 – Factoren voor stress en stress-gerelateerd gedrag

♥ Welke factoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan van stress.
♥ Wat is de invloed van stress op het welzijn van je hond.
♥ Welk gedrag is typerend stressgerelateerd.
♥ In kaart brengen van je eigen situatie.
♥ Is dit spel of stress? Je leert het herkennen.

♥ Les 9 – Chronische stress, symptomen en stressreductie

♥ Wanneer ontstaat er chronische stress.
♥ Symptomen van stress herkennen.
♥ Je hond helpen om stress te reduceren.
♥ Wanneer kan je hond zelf de stress reduceren.


Leiderschap is misschien wel de meest besproken term als we het hebben over de omgang met onze honden. Er zijn vele vormen van leiderschap. Vanuit de dominantietheorie brengt leiderschap helaas veel stress met zich mee. Stress voor mens én dier.

Dit geldt ook voor training. Veel gedrag dat aangeleerd wordt gaat tegen de natuur van de hond in. Wanneer een hond niet goed begrepen wordt en er worden louter commando’s aangeleerd, is dit ook een oorzaak van stress.

In deze module leer je hoe je je hond kunt begeleiden vanuit gelijkwaardigheid. Om hem om te leren gaan met de dagelijkse situatie vanuit zijn perspectief. Dit alles op een vriendelijke en rustige manier.


♥ Les 10 – Anders kijken naar leiderschap

♥ Van dominant leiderschap naar begeleiding vanuit gelijkwaardigheid.
♥ Een hond die graag luistert is blijer dan een hond die móet luisteren.
♥ Waarom de dominantietheorie veel stress veroorzaakt.
♥ Veel voorkomende situaties die misplaatst bestempeld worden als rangordeprobleem.
♥ Wat is er wél belangrijk voor de harmonie in de groep.
♥ Opvoeden of helpen opgroeien tot een stabiele (volwassen) hond.

♥ Les 11 – Een vertrouwensrelatie opbouwen

♥ Het belang van vertrouwen.
♥ Je krijgt voorbeelden en handvatten hoe je een hechte band op kunt bouwen.
♥ Kijken naar je eigen situatie, waar kun je verandering aanbrengen.

♥ Les 12 – Ervaringsgericht leren in het dagelijks leven

♥ Je hond begeleiden in ervaringsgericht leren.
♥ Commando’s aanleren is vanzelfsprekend, maar welke negatieve effecten heeft het.
♥ Moeten we gedrag wel aanleren, ontdek hoe honden zelf met situaties om kunnen gaan.
♥ Verder kijken dan gewenst of ongewenst gedrag.
♥ De cognitieve mogelijkheden van je hond.
♥ Wat doet voerbeloning met je hond.
♥ Begeleid je hond om ervaringsgericht te leren.
♥ Laat conditionering weer plaats maken voor beleving.


Of

Klik hier voor uitgebreide informatie

Scroll naar boven