Kangani
Mens en Hond in Balans

6-weekse cursus Mindful omgaan met je hond

Een 6-weekse cursus waarin je mindfulness leert toepassen. Soms zijn er situaties waarin het gedrag van jouw hond jou stress (angst, boosheid, verdriet of frustratie) geeft. Wanneer jij gestresst bent, heeft dat invloed op jouw hond. Deze kan hierdoor ook gespannen worden en zich onveilig gaan voelen, waardoor jullie in een neerwaartse spiraal terechtkomen. Misschien herken je dit wel.

De oplossing hiervoor ligt in eerste instantie bij jou. Wanneer jij weer ontspannen kunt blijven in deze situaties, helpt dat jouw hond en helpt het jou om kalm te kunnen reageren in plaats van te reageren vanuit stress / angst.

Mindfulness helpt je om kalm te kunnen blijven. Wanneer je kalm kunt blijven, kun je namelijk veel beter overzien hoe je het best kunt handelen in die specifieke situatie(s). En dat helpt je om te kunnen voorkomen dat jouw hond een hoog stresslevel bereikt of hier weer op een rustige manier uit te komen, zodat het niet opstapelt en steeds erger wordt.

Mindfulness verbindt direct de delen van onze hersenen die essentieel zijn in het lezen van de emoties van anderen. Zo kun je het ook eerder gaan herkennen wanneer jouw hond angstig of boos wordt en spanning opbouwt.

Door mindful te kunnen zijn kun je op een dieper niveau in contact zijn met jezelf en met je hond.

Wat is Mindfulness?

Mindfulness betekent ‘leven met volle aandacht’. Je leert hiermee de zaadjes van bv. negatieve gedachten en emoties te herkennen. Je leert je hier niet meer in mee te laten voeren. Want dat is wat er automatisch gebeurt als je er niet bewust van bent. Wanneer je in de negatieve spiraal beland, geeft dat stress. Om dit te ontwikkelen heb je observatiekracht, geduld en aandacht nodig.

Dit is voor iedereen haalbaar, want het brein is van nature immers flexibel. Het is al meerdere malen aangetoond dat de neurologie van de hersenen te veranderen is. Daarom is mindfulness binnen dat proces in eerste instantie een werkwoord. Het draait om het trainen van het brein, tot het gewenste automatisme van gewaarzijn en met mildheid kunnen kijken is gevormd.

Wat leer je?

√ Wat je ervaart en wat de stress geeft.

√ Reguleren van emoties.

√ Waar je op reageert en hoe jouw hond hierop reageert.

√ Je automatische reacties op stress-gerelateerde situaties eerder te herkennen.

√ Kalm kunnen handelen in een situatie.

Mindfulness leer je door te oefenen. Er wordt weleens gezegd dat je de aandachtsspier traint. Anders gezegd maak je neuronale paden in het brein sterker die onder andere te maken hebben met het reguleren van emoties, concentratie en sociale vaardigheden.

Je leert een ontvankelijke, milde en tegelijkertijd ook oplettende houding aan. Hiermee kun je stressfactoren herkennen en veel meer vanuit kalmte reageren. Zo kom je in een positieve spiraal terecht die niet alleen de relatie met jouw hond verbeterd, maar ook je relaties met andere mensen gunstig beïnvloedt – je bent immers rustiger en flexibeler in de omgang. Zo genereer je ruimte voor creativiteit en oplossingsgerichtheid.

In 6 weken leer je stapje voor stapje om  mindfull te kunnen zijn. Samen met je hond ga je ervaren hoe je in het hier en nu kunt leven. Je leert om kalm om te kunnen gaan met voorheen stressvolle situaties.

Door elke week een moment van echte aandacht voor jezelf en je hond te hebben en dit thuis ook toe te passen, geeft een enorme ontspanning en is een verrijking in het beleven van vreugde en verbinding in het samenleven met je hond.

Samen Zijn
Samen Zijn

Aanmelden

Hoe ziet deze cursus eruit

De nadruk ligt op het ontwikkelen van mindful kunnen zijn in het begeleiden van jouw hond. Deze cursus wordt gegeven in de vorm van een wandeling. Je zult tijdens deze wandeling samen met je hond ervaren hoe je vanuit rust, mindful om kunt gaan met je hond. Ook is er ruimte voor de honden om lekker los te lopen met soortgenoten. Op deze manier heeft jouw hond fijne sociale contacten.

We beginnen elke wandeling met een oefening om mindfulness te ontwikkelen. We doen een aantal oefeningen om goed te aarden en de energie te laten stromen. Daarna help je je hond te ontspannen en te aarden door middel van een aantal TTouches. Vanuit deze energie gaan we wandelen over de Speulderheide. Tijdens de wandelingen reik ik je verschillende oefeningen aan die gedurende de weken een opbouw hebben.

Je krijgt de ingesproken meditaties/oefeningen die we doen, zodat je thuis ook kunt oefenen.

Een wandeling duurt 1 u en 30 min.

Aantal Deelnemers

De groep bestaat uit maximaal 5 mensen met hond. Je kunt ook zonder hond meelopen. Ik werk met een kleine groep zodat ik iedereen een goede individuele begeleiding kan geven en het voor de honden behapbaar is.

Locatie

Bij aanmelding ontvang je de exacte locatie waar we verzamelen. Dit is nabij Garderen.

Dagen en Tijd

Donderdagen van 10.00u-11.30u

14, 21, 28 februari 2019
7, 14, 21 maart 2019

Prijs

€ 197 incl. 21% b.t.w.

Reactieve honden

Er kunnen alleen honden mee die sociaal zijn naar andere honden en mensen. Wanneer je een reactieve hond hebt en je wilt leren om hier kalm mee om te kunnen gaan, dan kun je zonder hond meedoen. Je kunt het geleerde dan thuis toepassen. Dit is voor andere deelneemsters al heel effectief gebleken.

Loopse teef

Wanneer je teef loops is kan zij niet meelopen.

Aanmelden

 

Calm People, Happy Dogs
Scroll naar boven