overprikkelende hond

Heb je een overprikkelde hond? Wat kun je dan het beste doen.

Rust!

Een advies wat ik de laatste jaren steeds vaker geef.

Honden die uitvallen, overmatig blaffen in welke situatie dan ook, je kent vast wel iemand met een hond die dit gedrag vertoont.

Mensen die oververmoeid zijn, druk en stress ervaren, het niet meer weten, je kent vast wel iemand die deze symptomen heeft. Het is het gevolg van teveel moeten, misschien wel teveel willen, teveel prikkels.

Kortom, mens en hond zijn heel vaak overprikkeld.

Of misschien heb jij wel die hond, die overprikkeld is.

Of misschien ben jij wel degene,  die overprikkeld is.

En JA er zijn zóveel leuke dingen die je kunt doen, maar wanneer een individu over zijn of haar grenzen gaat of je met je hond teveel doet, dan raakt het systeem uit balans.

Om de balans weer te herstellen is het noodzakelijk om rust te nemen, om misschien wel even juist helemaal NIETS te doen. Om stil te zijn, temidden van de storm…

Overprikkelde honden …….

Ik geloof dat het meest voorkomende probleem dat mensen met hun honden hebben is dat deze uitvalt, overmatig blaft, veel gromt of zelfs bijt.

In de vlogs heb ik het er ook al een aantal keer over gehad.

Bij honden zoeken we vaak oplossingen in het aanleren van ander gedrag, zodat ze beter met de situatie om kunnen gaan. Want; “dat moeten ze toch kunnen”.

Wanneer ze het aangeleerde gedrag uiteindelijk vertonen in die situaties is de vraag dan wel óf ze dan ook met de situatie om kunnen gaan óf dat ze louter het gedrag vertonen maar vanbinnen gieren de stresshormonen nog steeds door het lichaam.

Je kunt ook gaan kijken naar hoe je jouw hond kunt helpen om weer in balans te komen. Ontspannen te kunnen blijven in een prikkel rijke omgeving of bij een specifieke prikkel waar je hond overmatig op reageert.

En het kan ook dat je zult moeten accepteren dat jouw hond ergens gewoon niet mee om kan gaan, dat hij te snel overprikkeld raakt en er dan voor kiezen om er of heel kort te zijn of helemaal niet. Want is het wel écht nodig dat je jouw hond in die situatie brengt? Dat hij in contact is met datgene wat hem overprikkeld?

Wanneer honden langere tijd overprikkeld zijn, ontstaat er meestal chronische stress. Dit maakt dat de hond nog sneller zal reageren op een prikkel, vaak met blaffen, maar ook met grommen of zelfs bijten.

Er is ook een andere mogelijkheid, namelijk dat jouw hond oververmoeid raakt en het lijkt alsof hij nergens op reageert. Hij slaapt gewoon lekker veel. Feitelijk kan er ook hier sprake van stress zijn, maar wordt dat minder snel herkend.

Wat te doen?

We denken vaak in doen, doen, doen, maar wat nou als rust de oplossing is. Geef je hond (en jezelf) eens meer rust. Doe eens niets!

Hoe lang dit nodig is, is voor elk individu anders, ik kan daarom ook niet zeggen: “neem …dagen/weken/maanden rust”. Wanneer je jouw hond goed kunt lezen, merk je vanzelf wel wanneer je weer stapje voor stapje verder kunt met je hond.

En met niets doen bedoel ik niet dat je op de bank blijft zitten, maar dat je uit de doe-modus gaat komen. Uit het moeten. Terug naar zijn, in verbinding met jezelf.

En van daaruit komt de beweging die nodig is als vanzelf. Simpelweg omdat alles in jou weet wat er nodig is. Simpel? Ja zeker. Makkelijk? nee dat niet. Je zult jezelf hier steeds aan moeten herinneren, er heel bewust mee omgaan.

Ga gewoon vandaag eens ervaren hoe het is als je even helemaal niets hoeft, niets moet en niets wilt….

Wat ga jij doen? Deel je ervaring hieronder, hoe mooi zou het zijn als hier heel veel ervaringen komen, als we kunnen lezen wat er allemaal ontstaat vanuit niets doen.

Een fijne, ontspannen dag gewenst!

🙏

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Linkedin knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

10 gedachten over “Heb je een overprikkelde hond? Wat kun je dan het beste doen.”

  1. Hoi Angelique , fijn dat het beter met je gaat en je weer zin hebt om alles in aangepaste volgorde op gaat pakken .
    Zoals ik al eerder heb ervaren met jouw blog , sla je weer een spijker op zijn kop bij mij . Ik ontdek dat ik al maanden op mijn tenen loop . Alle stress rondom Joy is een wisselwerking tussen ons twee die niet makkelijker wordt . Zij , een hyperactieve puber en ik een HSP’er . Doordat ik niet meer rustig ben heeft dat een negatieve weerslag op de honden . Ook op onze 10 jaar oude herder . Die is ook soms ” slachtoffer” van de spanning . Ik ga dan ook zeker proberen om het ” moeten ” een poos om te buigen in “mogen” !! En rust in te gaan bouwen . Dank voor je eye opener.

    1. Angelique van Kuijk

      Fijn te horen Els! Dank voor het delen, hier doe ik het voor; dat ik anderen mag inspireren. En het maakt mij ook weer blij en gemotiveerd 😀.

  2. Mijn hondje is lief en rustig, maar heeft een raar gedrag; ze draait continue rondjes, daar word ze moe van. Ze reageert dan ook niet als ik haar roep.
    Ook bijt ze continue aan haar poten, er is niks te zien. Ze maakt allerlei geluiden net of ze praat. Soms denk ik dat ze geestelijk niet helemaal gezond is.

    1. Angelique van Kuijk

      Dit is wel gedrag waar ik verder naar zou laten kijken Lenneke! Het kan zeker chronische stress zijn. Dan moet er onderzocht worden wat de oorzaak van deze stress is. Het kan ook zijn dat ze fysieke pijn heeft of er fysiek iets anders niet in orde is. Maar dus zeker belangrijk om er iets mee te gaan doen! Je kunt altijd contact met me opnemen, dan kunnen we kijken wat je kunt doen.

  3. Ik had al eens de volgende uitspraak geciteerd als positief commentaar op een van de begeleide wandelingen:
    “Wu Wei: When we learn to work with our own Inner Nature, and with the natural laws operating around us, we reach the level of Wu Wei. Then we work with the natural order of things and operate on the principle of minimal effort. Since the natural world follows that principle, it does not make mistakes. Mistakes are made–or imagined–by man, the creature with the overloaded brain who separates himself from the supporting network of natural laws by interfering and trying too hard. – Benjamin Hoff, The Tao of Pooh”.

    En het verrassende is dat ook al weet je dat, dat dat nog helemaal niet wil zeggen, dat je dat ook kan toepassen, dat weet ik uit eigen ervaring. Op de een of andere manier is het goed om een manier te verzinnen om je steeds daar aan te herinneren. Ik doe dat door steeds als ik in de stress schiet, dat ik dan bewust mijn voorhoofd/ogen/bovenlijf ontspan (methode van Joey Lott), zonder moeten overigens!! Het gekke is dat ook al zijn bepaalde methoden zeer effectief, je die pas begrijpt als je het doorhebt (‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt’, Johan Cruijff). Dus veel mensen lopen bijvoorbeeld hard, wat op zich heel ontspannend is, toch weer gestrest, omdat ze vanuit de gestreste *modus* hardlopen gieten in: presteren, nog meer van je zelf verlangen, concurreren met anderen etc. Dus zelfs yoga en ontspanningsoefeningen kunnen stress opleveren of zelfs op zich heerlijke wandelingen met je hond en Angelique 🙂 ; gewoon omdat je toch vanuit de controle en willen presteren een wandeling maakt en de woorden van Angelique vanuit die modus interpreteert….
    Ik vind het heel mooi Angelique dat je zo eerlijk bent dat je met ons deelt…….

    1. Angelique van Kuijk

      Ja, Wu Wei past hier helemaal George :-). En ja daar gaat het om, om het je steeds weer te herinneren. Mooi hoe jij dat doet, jij ook dank voor je delen!

  4. Er is ook een andere mogelijkheid, namelijk dat jouw hond oververmoeid raakt en het lijkt alsof hij nergens op reageert. Hij slaapt gewoon lekker veel. Feitelijk kan er ook hier sprake van stress zijn, maar wordt dat minder snel herkend.

    Ik zou hier wel iets meer uitleg over willen!

    1. Angelique van Kuijk

      Dat is een kwestie van je hond goed kennen Jacqueline. Dat je (innerlijk) weet, ziet, voelt dat het meer is dan niet reageren en veel slapen. Dat je herkent of je hond passief reageert of dat hij ontspannen is. Dat is niet zo 1 ,2 3 uit te leggen. Je kunt dit (beter) gaan herkennen als je aan de ene kant met jezelf in verbinding bent en aan de andere kant kun je ook simpelweg meer kennis over de belevingswereld van je hond op gaan doen. Dus wie weet tot ziens?

  5. Hoi Angelique,

    Ook zuur als je mensen en dieren rust brengt dat je dan zelf door de drukte daar omheen alsnog problemen krijgt.
    Sinds ik ziek ben geweest kan ik niet meer hollen en vliegen. Dat, in combinatie met het wonen in Drenthe, geeft vanzelf al rust. Hoewel het best ook ‘lastig’ is om altijd maar kalm aan te doen. Mijn jonge Border Collie heeft helaas epilepsie. Met medicijnen en sommige dingen niet doen gaat het nu eigenlijk wel goed met hem. Wiij hebben allebei baat bij rust en zijn die weg al ingeslagen…

    Groet, Juliette.

    1. Angelique van Kuijk

      Ik zie elke ervaring als mogelijkheid om te groeien :-).

      Wat fijn dat je deze modus hebt ontdekt voor je hond en voor jezelf. Wonen in een rustig gebied draagt ook bij, dat herken ik ook, woon zelf op de Veluwe. Daar heeft het leven mij gebracht en ben ik erg dankbaar voor. Het ervaren van innerlijke kalmte hoeft overigens niet af te hangen van waar je woont, innerlijke kalmte kan ook heel goed ervaren worden in een drukke stad. En wanneer innerlijke kalmte ervaren wordt hoe zou ‘lastig’ om kalm aan te doen dan zijn?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Scroll naar boven