Kangani
Mens en Hond in Balans

hond en vrijheid

Je hond vrijheid geven? Kan dat zomaar?

Je hond vrijheid geven? Kan dat zomaar?

De opvoedings- en trainingsmethoden bij honden zijn de laatste jaren sterk veranderd.

Momenteel zie ik een, ja ik zeg het toch, een trend, om onze honden veel vrijheid te geven. En hoewel ik hier helemaal achter sta; Ik begeleid mensen met hun hond(en) immers al vanaf 2000, en vanuit mijn huidige levensvisie vanaf 2014, op deze manier en met dit doel.

Ik zie door mijn inmiddels jarenlange ervaring ook veel verkeerd gaan.

Iemand attendeerde me op een tv-serie die afgelopen week is gestart. In deze eerste aflevering werden mensen gevolgd die hun honden zoveel mogelijk vrijheid geven. En daar zag ik veel gebeuren waar ik echt vraagtekens bij wil zetten. Natuurlijk, we leren allemaal, ook ik. Hier zag ik echter dat werd voorbijgegaan aan belangrijke fundamenten, die wel (h)erkend dienen te worden om je hond vrijheid te kunnen geven. 

Ook op de socials zie ik veel posts voorbijkomen van wat hap snap hondenkennis, zonder dat die echt geïntegreerd is. 

Allereerst wil ik zeggen dat ik alle begrip en respect heb voor de goedbedoelde intenties van mensen die dit aanspreekt, en ook op deze manier met hun honden om willen gaan, want natuurlijk zie ik dat het voortkomt uit liefde voor hun hond. Ik zie echter ook waar het geven van vrijheid aan honden gebeurt met (te) weinig kennis omtrent de aard van de hond. En er honden vrijheid krijgen die dat helemaal (nog) niet aankunnen. Hierdoor is de kans groot dat je hond vrijheid geven, resulteert in dat je hond niet luistert, alleen maar zijn eigen gang gaat en dat hij je leven bepaalt, zoals je tussen de regels door kon horen in deze aflevering. 

Wanneer je je hond zomaar vrijheid geeft zonder kennis van wat daarvoor nodig is, kan het de hond (en dus ook het baasje) eerder stress opleveren dan blijdschap. Dat ik dit zeg, is nogal een uitspraak, dat begrijp ik, maar ik voel me geroepen hier meer bekendheid aan te geven.

Het werd eigenlijk een beetje belachelijk gemaakt, en dat, omdat dit berust op vaak nog onvoldoende kennis… dat gaat me aan het hart.

Ik voel de noodzaak om meer informatie te geven over deze vorm van omgang met je hond. Want je kunt je hond wel degelijk zoveel mogelijk vrijheid geven, alleen komt daar wel de juiste begeleiding bij kijken. En dus de juiste kennis! Kennis over de behoeften van je hond, de communicatie, gedrag en vooral ook over stress; hoe dit ontstaat en hoe je hier goed mee om kunt gaan. Want (te veel) stress is dé nummer 1 oorzaak van gedragsproblemen.

Je hond begeleiden met de intentie hem/haar zoveel mogelijk vrijheid te geven, is aanbevelenswaardig, maar vergt wél kennis van zaken!

Je kunt simpelweg niet iedere hond klakkeloos de vrijheid geven. En zeker een pup of hond met trauma heeft de juiste begeleiding en (gezonde/natuurlijke, liefdevolle) begrenzing nodig!

Om je hond een vrij bestaan te kunnen geven, gaat het niet alleen om Vrijheid, er zijn nog twee V’s van belang: Veiligheid en Vertrouwen!

Als het je aanspreekt om je hond meer vrijheid te geven en je gaat dat doen zonder genoeg kennis, dan is de kans op onzekerheid en stress bij de hond ruimschoots aanwezig. 

Een kind van vier laat je in de supermarkt bijvoorbeeld ook niet kiezen wat hij vanavond wil eten. Een kind van een jaar laat je niet spelen op straat zonder hem/haar uit het oog te verliezen. 

Mensen die al 30+ jaar honden hebben / begeleiden en zich niet verdiept hebben in de nieuwste inzichten, zou ik willen adviseren: Doe jezelf en je hond niet tekort! Verrijk je met deze boeiende materie!

Kortom, mijn passie om de kennis te delen die nodig is om op een bewuste manier met je hond om te gaan, is weer extra aangewakkerd.

Wil je meer leren over hoe je vertrouwen opbouwt? Hoe je voor veiligheid zorgt? En hoe je je hond hierdoor meer vrijheid kunt geven? Kijk dan eens naar het traject “Transformeer het samenleven met je hond”.

Voor wie is dit interessant? Eigenlijk voor iedere hondeneigenaar, maar zeker voor mensen met pups (of voornemens zijn een pup/hond in huis te nemen) of honden met trauma is kennis over je hond essentieel om gedragsproblemen te voorkomen of op te lossen.

Op mijn YouTubekanaal vind je vele vlogs die gaan over deze manier van omgaan met je hond. En, wil je je actief verdiepen, je kennis werkelijk kunnen integreren in het samenleven met je hond, samen met een groep gelijkgestemde mensen en mijn actieve begeleiding? Binnenkort start ik weer met het voornoemde, meest uitgebreide traject dat ik aanbied: “Transformeer het samenleven met je hond”. Kijk hier voor meer informatie.

Ik ontmoet je graag.

Hartegroet,
Angelique

Eindredactie: Wilma Wedman
Photo by Daniel Hering on Unsplash

1 gedachte over “Je hond vrijheid geven? Kan dat zomaar?”

  1. Je drukt je nog heel netjes uit Angelique. Het bewijst wel weer de “wildgroei” aan “specialisten” op het gebied van het begeleiden van mens en hond.
    Ik werd ook gewezen op de uitzending en heb de eerste aflevering tenenkrommend afgekeken. Wel moet ik opmerken dat ook ik ervaring heb met de media, zowel in beeld als geschreven uitvoering en er vaak maar enkele luttele seconden tot minuten wordt uitgezonden c.q. geschreven waar uren filmmateriaal of gesprekken achter zit oftewel, nooit een volledige weergave van de uitleg.

    Lieve groet retour!
    Yolanda.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Scroll naar boven