Kangani
Mens en Hond in Balans

uitvallende hond aan de lijn

Uitvallende hond? Hoe reageer jij?

Ik heb het vermoeden dat je spanning voelt, en daar ben je niet de enige in!

Uitvallen van honden bij ontmoetingen op straat of in het bos is een veelvoorkomende gedragsuiting van honden. Het wordt door veel mensen als probleem ervaren en vaak is het dat natuurlijk ook. Zowel voor de hond zelf als voor de omgeving.

Omdat de maatschappij negatief reageert op een “agressieve” hond, voel je je ongemakkelijk en ervaar je zelf ook stress. Vaak wordt de hond gecorrigeerd voor zijn gedrag. Wat een logische reactie is, maar behulpzaam is het zeker niet. Of je voelt je volkomen machteloos en loopt maar gefrustreerd door, weg plezierige wandeling.

Het kan anders

Wanneer jij rustig kunt blijven en begrijpt waarom jouw hond uitvalt, dan zul je anders gaan reageren in deze situatie. Dit zal een positief effect hebben op het gedrag van jouw hond én op jullie relatie. Ook als je andere honden tegenkomt die dit gedrag vertonen, kun jij door een juiste reactie erger voorkomen en je hond begeleiden om hier meer en meer ontspannen mee om te gaan.

Voorbeeld uit de praktijk 

Wanneer ik met mijn oppashonden wandel kom ik met regelmaat mensen tegen waarvan hun honden flink blaffend uitvallen. De honden worden dan in de meeste gevallen gecorrigeerd. Soms met rukken aan de lijn, vaak met een verheven stem “hou op, niet doen, stil nou”. De honden worden alleen maar woester.

Pas wanneer ik de afstand snel, toch kalm, groter maak kalmeren de honden. Er wordt dan ongetwijfeld gedacht dat dit het effect is van hun correcties, helaas. 

Wanneer de hond waarmee ik wandel gaat blaffen naar andere honden en ik niets zeg, maar de afstand vergroot wanneer dat kan, of bij hem ga zitten en hem kalmeer krijg ik vaak goedbedoelde adviezen. Nooit nemen mensen dan zelf afstand of heb ik gehoord “wat fijn dat je je hond kalmeert”. Dat getuigt wat mij betreft van het feit dat veel mensen hun hond niet goed begrijpen. Dat ik weet wat ik doe houd ik dan maar voor mezelf. Inmiddels blijf ik hier kalm onder en dat kun jij ook leren.

Het effect is dat deze hond bijna niet meer blaft naar andere honden en lekker met mij meeloopt of gaat snuffelen. En ja, daar word ik dan weer heel blij van.

Het maatschappelijke beeld

In mijn praktijk begeleid ik veel mensen die problemen ervaren met uitvalgedrag van hun hond tijdens het wandelen. Meestal is er al gereageerd met correcties, zelfs als er al 1 of meer gedragstherapeuten langs geweest zijn. Of de hond heeft een herconditionering gehad. Maar dat betekent nog niet dat de onderliggende emotie weg is, daardoor valt de hond nog met regelmaat uit. En blijven mensen nog onzeker hierin. Ze vinden het vaak nog spannend, gaat het goed, gaat dit niet goed? 

Het wordt als asociaal bestempeld wanneer je met een blaffende en grommende hond over straat loopt. Schaamte en schuldgevoelens nemen de overhand. Je raakt gefrustreerd en weet niet meer wat je moet doen. 

Herken je dit? Voel je niet schuldig! Je wist niet beter. Tot nu toe dan want nu weet je dat je kunt leren dat het ook anders kan. 

Kalmte zal u redden (haha)

Deze kreet zit vol waarheid. Een hond is continue gericht op veiligheid. Wanneer je als hondenbaasje zenuwachtig wordt, merkt je hond dit ogenblikkelijk. 

Kijk maar eens naar een kudde zebra’s die lekker aan het grazen zijn. Wanneer er 1 zebra alert wordt omdat hij gevaar ervaart, dan is de hele kudde op hun hoede of zullen ze meteen vluchten.

Dit is wat er ook in ons zenuwstelsel gebeurt. Zowel bij jou als bij je hond. Je begrijpt dat wanneer je hier niet bewust van bent, je in een vicieuze cirkel zit. Waar doorbreek je deze cirkel? Misschien door je hond ander gedrag te leren, zodat jij kunt ontspannen. Maar geloof me, in de meeste gevallen werkt het andersom beter.

Dus leer eerst zelf kalm te blijven of snel te worden. Hoe? Dat leer ik je in de gratis Masterclass Become a Calm DogGuide.

Word jij al zenuwachtig, gespannen wanneer je met je hond wilt gaan wandelen of wanneer je een andere hond aan ziet komen? Of misschien speelt dit bij jou als je visite krijgt. Of bij de opvoeding van je pup. Meld je aan voor de gratis Masterclass en zet de eerste stap naar ontspanning.

Kijk hier voor meer informatie of meld je meteen aan via onderstaand formulier.

1 gedachte over “Uitvallende hond? Hoe reageer jij?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Scroll naar boven