Kangani
Mens en Hond in Balans

Hoe dankbaarheid de band met jouw hond versterkt + 5 tips om dit toe te passen in je leven

Dankbaarheid

Dankbaarheid, sta jij er wel eens bij stil? Ik kreeg een aantal jaar geleden in een cursus die ik volgde een opdracht om dagelijks 3 dingen op te schrijven waarvoor ik dankbaar was die dag. Ik kan je verzekeren het maakt een enorm verschil! Ook als je het gevoel hebt dat je deze dag het liefst zo snel mogelijk vergeet, of juist dan :-).

Dankbaarheid maakt gelukkig. Hoe vaker je je dankbaar voelt voor wat je die dag bij je hond gezien hebt of samen meegemaakt hebt, des te mooier wordt de relatie met je hond. En niet dat dit het doel zou moeten zijn, maar mensen die dit echt toepaste ervoeren een werkelijke verandering, zelfs in het gedrag van hun hond.

Uit de oude doos – 1998

Wat is dankbaarheid precies?

Het uiten van dankbaarheid is eigenlijk een soort basis voor geluk en het is voor iedereen anders. Het is verwondering, waardering, iets van de zonnige kant bekijken, iemand bedanken in je leven, een god bedanken, dankbaar zijn voor een situatie, jezelf bedanken, het is je ‘zegeningen tellen’. Dankbaarheid is ook dingen niet als vanzelfsprekend zien, een vorm van mindfulness en een manier om om te gaan met lastige gebeurtenissen in het leven.

Dankbaarheid is vooral de tegenhanger van negatieve emoties. Het kan je humeur direct positief omschakelen en zodoende je dag en leven veranderen. Toch zien de meeste mensen dankbaarheid als iets wat je eigenlijk alleen uit wanneer je een cadeautje krijgt of iemand iets voor je doet. Ervaar eens hoe je dit ook op een andere manier kunt toepassen. Hieronder geef ik je 5 tips.

5 tips hoe je dit toe kunt passen in je leven

1. Besef dat je dankbaar kunt zijn voor “probleemgevend” gedrag van jouw hond

Wanneer je hond gedrag vertoont waar je in de regel niet zo blij van wordt. Kijk dan eens naar wat jij ervan kunt leren. Wat raakt het in jou? Welke stappen kun jij hierin zetten om te groeien; je sterker en meer in verbinding met jezelf te voelen? Wees dan dankbaar voor wat jouw hond jou hiermee kan laten inzien.

2. Plan een leuke activiteit met jouw hond

Het dagelijkse rondje, het kan een sleur worden zowel voor jou als voor je hond. Wil je een boost voor je dankbaarheidsgevoel? Plan dan een halve dag (of dag) in je agenda. Maak qualitytime voor jou en jouw hond. Zoek dan eens een hele nieuwe route in een heel nieuw gebied. Het internet staat vol met mooie routes waar ook honden mogen. Enjoy and be grateful!

3. Maak er een kleine gewoonte van

Het voelen en uiten van dankbaarheid is een gewoonte die je jezelf kunt aanleren. Door jezelf op vaste momenten dankbaar te voelen wordt het al snel een gewoonte. Voel je bijvoorbeeld altijd dankbaar als je een rondje met de hond maakt. Of als je hond je tenen en handen likt als je ’s morgens beneden komt.

4. Houd bij waar je allemaal dankbaar voor bent

Je kunt dagelijks aan het eind van de dag bijvoorbeeld 3 dingen opschrijven waar je dankbaar voor bent. Je kunt ook eens een paar foto’s maken van de momenten waar je dankbaar voor bent. Maak er een mooie diavoorstelling van en zet je favoriete muziek eronder. Altijd iets om even te kijken als het niet lukt om je dankbaar te voelen. Gegarandeerd dat dit je zo weer bij je gevoel van dankbaarheid brengt.

5. Wees dankbaar voor wat er (wel) is

Wanneer je al een fijn leven hebt met je hond, dan sta je er waarschijnlijk niet zo snel bij stil. Maar kijk eens bewust naar wat jouw hond jou allemaal brengt en sta daar eens bewust bij stil. Wanneer het leven met jouw hond best wat uitdagingen heeft, zijn we geneigd om de focus te leggen op het gedrag waar je niet blij van wordt en wat echt wel wat problemen geeft. We zijn geneigd om van alles te doen om dit te veranderen. Als je dit herkent, ga dan eens bewust kijken naar gedrag van jouw hond waar je wel blij van wordt.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. Waar ben jij je hond dankbaar voor? Leuk als je dit hieronder wilt delen.

Vind je dit artikel waardevol? Deel het dan met jouw vrienden! Dank je wel.

6 gedachten over “Hoe dankbaarheid de band met jouw hond versterkt + 5 tips om dit toe te passen in je leven”

 1. Hoi Angelique,

  Sinds mijn Welsh Springer Spaniel in mijn leven is gekomen, na jarenlang veel te veel uren werken, heb ik veel meer rust in mijn leven. Daar ben ik heel dankbaar voor.
  Geen rust in de zin van op de bank hangen, maar rust in de zin van vele uren minder werken, samen genieten in de natuur en leuke dingen ondernemen.
  Zoals je weet hebben we ook zoal het e.e.a. meegemaakt samen, Caerwyn en ik, waaronder diverse aanvallen op hem en een oorreconstructie. Hierdoor zijn we nog meer naar elkaar toegegroeid en we begrijpen elkaar steeds beter (o.a. door het volgen van lessen bij jou). We luisteren naar elkaar en geven elkaar de ruimte, binnen en buiten. Dit geldt zeker ook in grote mate voor mijn man, die na een wat lastige start met het begrijpen van onze hond, nu een geweldige band met hem heeft. Ook daar ben ik dagelijks dankbaar voor.
  Caerwyn en ik zijn gaan praktijkspeuren als hobby, we doen hersenwerkjes bij tijd en wijle (zowel binnen als buiten), ontdekken nieuwe gebieden (bos en strand) etc. We gaan soms naar een hondenspeeltuin, waar hij zich dan heerlijk uit kan leven omdat we die dan een uurtje voor hem afhuren. We spelen dan samen met hem. Dikke pret dus.
  Door hem heb ik ook mijn oude hobby fotograferen weer opgepakt, gewoon omdat ik het heerlijk vind om foto’s van hem te maken. Inmiddels heb ik diverse workshops op het gebied van fotografie gevolgd en doe ik met veel plezier fotoshoots van mensen met hun huisdier, vaak honden, soms een paard of kat. Zonder Caerwyn had ik die hobby misschien niet eens terug opgepakt. Daar denk ik vaak aan en ook daar ben ik dankbaar voor.
  Door Caerwyn leef ik ook veel meer in het nu en ben me daar erg bewust van. Recent heb ik een retraite dag bij de paarden gedaan, omdat ik merkte dat mijn hoofd vol zat en er rust nodig was. Dat zou me vroeger niet zijn opgevallen, maar ik merk dat als ik rustig ben en rust heb in mijn hoofd dat zeker ook effect heeft op Caerwyn. Het is in ons beider belang om dus die rust te bewaren.
  De blijheid die een hond uit kan stralen als ze weten dat je gezamenlijk op pad gaat is onbetaalbaar, net als hun onvoorwaardelijke liefde en trouw. Zo kan ik nog uren doormijmeren… maar dat zal ik niet doen. 😀
  Succes met het mooie werk dat je doet en bedankt voor je leerzame blog.

  Groetjes,
  Rita

  1. Angelique van Kuijk

   Ha Rita, wat fijn om te lezen! En leuk ook dat een hond je zelfs een oude hobby weer op kan laten pakken :-). Dank voor het delen en een knuffel voor Caerwyn.

 2. Jan Tholhuijsen

  Door uw 5 tips sta ik er opnieuw bij stil, wat een groot geschenk een hond is. Ik ben iedere dag weer blij met mijn 2 shelties. Terwijl ik hen knuffel vertel ik heel vaak hoeveel ik van hen houd.
  Zij geven me zoveel liefde dat ik altijd tekort zal schieten in mijn pogingen om hun terug te geven wat ze mij geven. Ik weet wel dat ze die balans niet maken, maar soms voel ik dat ik tekort schiet.
  We wandelen dagelijks een paar uur. Spelen met een balletje of doen zoekspelletjes. ‘s Avonds liggen ze naast me op de bank. Vaak te dromen over wat ze die dag beleefd hebben.
  Uit hun hele lichaamshouding kan ik afleiden dat ze blij en enthousiast zijn. De ene zwaait bijna continu met zijn staart. Soms zwaait het achterlichaam helemaal mee. Duidelijker kan ze niet zeggen hoeveel ze van mij houdt.
  Soms zwaait alleen de staart op en neer en ik verbeeld me dan dat ze me vraagt:”Je houdt toch wel van me hé?
  Mijn twee shelties zijn nu 10 en 12 jaar oud. Het zijn nummer 6 en 7 in mijn leven. Doordat ik al 12 jaar met pensioen ben heb ik ook alle tijd voor ze. Hoe ouder ze worden hoe dierbaarder ze me zijn. Ik kan nog wel bladzijden vol schrijven over mijn honden, maar u hebt ongetwijfeld nog meer te doen.
  Met vriendelijke groeten,
  Jan

  1. Angelique van Kuijk

   Hallo Jan,

   Dank voor u reactie, wat mooi om te lezen! En ik denk niet dat u tekort schiet als ik dit zo lees. Ik wens u nog veel genieten samen met uw 2 shelties. En een boek schrijven, misschien niet eens zo’n gek idee ;-)?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Scroll naar boven