Kangani
Mens en Hond in Balans

Wat kan jouw hond eigenlijk zelfstandig?

Honden kunnen meer zelfstandig dan je denkt

Honden hebben in potentie de capaciteit dat ze bijvoorbeeld zelfstandig over kunnen steken. “Nou, die van mij niet hoor, die loopt zo onder een fiets of auto”, hoor ik je denken. En daar heb je zeer waarschijnlijk ook gelijk in, omdat wij onze honden over het algemeen niet zo leren te begeleiden dat ze deze potentie ontwikkelen. Ik raad je daarom ook niet aan om je hond zomaar zelfstandig over te laten steken! Ik gebruik dit voorbeeld om iets anders duidelijk te maken.

Bovenstaand filmpje maakte ik ruim een jaar geleden tijdens mijn vakantie in Thailand.

Hoewel onze maatschappij andere normen en waarden kent en wij in Nederland onze honden niet snel los een drukke weg over zullen laten steken, duidt dit filmpje (en wat ik hier nog meer zie) wel aan dat honden meer zelfstandig kunnen dan wij tegenwoordig denken en ze laten doen.

We leren ze daadwerkelijk al het gedrag aan; zitten, liggen, hierkomen, gaan slapen op hun plek, contact maken met iets wat ze eng vinden, naar ons kijken als we een hond of jogger passeren enz. enz. Het wordt steeds gekker, zelfs het “Do as I Do”, wat feitelijk een natuurlijke vorm van sociaal leren is,  wordt alweer als trainingsmethoden ingezet. Dit wordt als normaal en leuk gevonden. Hoe ver halen we honden hiermee uit hun eigen beleving en hoe ethisch is dit? Om nog maar niet te spreken over het effect wat dit heeft op de hond.

Het is prachtig om de honden hier te observeren. Het merendeel van de honden heeft een eigenaar, maar ze genieten een enorme vrijheid. Ik zie hier dan ook hele relaxte honden, die harmonieus samenleven met andere honden uit de buurt of door duidelijke communicatie aangeven dat een andere hond over hun (territoriale of fysieke) grens dreigt te gaan. Ze laten hun tanden zien, geven een grom of een snauw, JA dat doen ze, en de andere hond luistert, schud zich soms even uit om de spanning te ontladen en gaat zijn eigen weg weer. Doordat er geen tussenkomst is van (gespannen, schreeuwende) mensen, die zich ermee bemoeien, zie ik dat deze honden door deze geritualiseerde signalen geen overmatige stress opbouwen en er vrijwel geen gevechten ontstaan.

Echt, de honden hier ogen een heel stuk meer ontspannen dan onze honden. En gedragen zich net zo relaxed als de mensen hier, wat een genot.

Door jouw hond beter te gaan begrijpen, door (te hoog) gespannen verwachtingen los te laten en door te leren waar je jouw hond meer keuzevrijheid kunt geven, draag je bij aan zijn/haar welzijn. Stop met opvoeden, door ze allerlei gedrag aan te leren naar onze maatstaven en leer kijken naar wat je hond echt nodig heeft, wat hij zelf kan en waar jij sturing moet geven.

Jouw hond wordt meer ontspannen en ontwikkelt meer zelfvertrouwen, hierdoor verdwijnt ook veel ongewenst gedrag. En juist door op deze manier met jouw hond om te gaan, zal jullie band versterken.

Spreekt dit jou aan? Kijk dan eens naar het online traject ‘Transformeer het samenleven met je hond’.

Kijk voor meer informatie en de eerstvolgende startdatum hier.

Delen van dit artikel wordt zeer gewaardeerd. Het kan via onderstaande knoppen.

1 gedachte over “Wat kan jouw hond eigenlijk zelfstandig?”

  1. Ik heb de training net aan gemist, ik zal de volgende training zeker deelnemen! Mijn pup is mega onzeker, die blaft constant als we buiten lopen en wil eigenlijk het liefst meteen weer naar binnen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Scroll naar boven