Vuurwerk, Vuurwerkangst en Vuurwerk Irritatie
Het zijn woorden die je deze periode heel veel langs ziet komen op de socials, en het is logisch, want we zitten midden in de tijd voor Oud en Nieuw.
En er wordt nou eenmaal al vuurwerk afgestoken. Zolang daar niet op gehandhaaft wordt, moeten we ermee dealen.
Hoe verder we naar het Oud en Nieuw gaan, hoe meer vuurwerk er afgestoken wordt.
En natuurlijk op het moment supreme, vanaf 00.00 uur barst het los.
Onze honden hebben daar heel veel last van. En waarschijnlijk als je een hond hebt die vuurwerkangst heeft, of die onzeker is, die snel schrikt, dan voel je als mens ook die spanning.
Misschien ben je er zelfs wel heel erg gestresst over.
In dit artikel ga ik het hebben over hoe je in rust kunt blijven en waarom dat zo belangrijk is. Ik leg uit wat er gebeurt wanneer we meer en meer gespannen worden.
Het is logisch dat op het moment dat we een knal horen, en zeker als dat dichtbij is of heel erg hard, dat je schrikt. Dat is een automatische reactie.
Dat is voor ons mens zo, dat is voor onze dieren ook zo. Voor dieren in de natuur of liever gezegd, een natuurlijk proces is dat een dier en mens schrikt, en weer hersteld als de knal weg is.
Op het moment dat er natuurlijk heel veel knallen voor langere tijd zijn, dan kan die angst wat langer duren.
Maar zodra het weer rustig is vloeit die angst af, stabiliseert, harmoniseert het lichaam weer en komt er weer rust en balans in het systeem. Het dier is weer ontspannen.
Wat gebeurt er nou op het moment dat je angstig bent al bij de eerste knallen en angstig blijft?
Wat er bij mensen gebeurt, en dat zie je ook op de socials en in de media gebeuren, is dat we er een groot issue van maken.
Hiermee zeg ik niet dat het oké is. Het is natuurlijk heel erg vervelend en zelfs zijn er knallen dat je denkt: “waarom wordt het niet verboden?”
Alleen, wat is helpend?
Wat is meer helpend; om je daar boos en gefrustreerd over te blijven maken? Of, om jezelf weer in rust te brengen?
Waardoor de energie die je uitstraalt voelbaar is als dat het veilig is, dat het oké is.
Hoewel je natuurlijk in je hoofd wel weet, dat heel veel niet oké is. Maar het helpt niet om je daar lang boos of gefrustreerd over te maken.
Een eerste reactie van schrik en boosheid is heel logisch, maar wat doe je vervolgens?
Dus op het moment dat die eerste boosheid, de eerste schrik er is, laat die door je heen stromen en die vloeit snel weer af. Maar op het moment dat we er meer over gaan denken en vinden “het is wel echt heel erg, en asociaal en.. en… en. En er vervolgens ook met anderen over gaan praten op deze manier, maken we het eigenlijk alleen maar groter.
Ik wil je helpen om hier bewust van te worden. Misschien al met dit artikel. Dit kan ook weerstand oproepen, misschien denk je al: “ja maar, ja maar…”, dat is helemaal oké.
Kun je door deze weerstand heenkijken en je openstellen voor een andere, meer helpende benadering?
Hoe zou het zijn als je jezelf in rust kan brengen? Als je je bewust wordt van: “de gedachten die ik nu heb, die ik eigenlijk cultiveer, wat gebeurt er dan met mijn emoties?”
Wordt die emotie dan niet heftiger, en de boosheid meer, de frustratie wordt meer, misschien ervaar je ook angst. En wil je dat? Ook met angst werkt het zo, het komt, het gaat en het vloeit weer weg. Maar op het moment dat onze gedachten eigenlijk met ons aan de haal gaan en je daar ook nog in gelooft en dat blijft cultiveren wordt die boosheid, de angst alleen maar erger. En komt er misschien zelfs een moment dat je de straat niet meer op durft.
Zo geldt dat voor onze honden ook, op het moment dat onze hond in die angst blijft, veelal omdat wij mensen er een groot issue van maken en er uren, dagen, en misschien zelfs wekenlang in blijven hangen. Blijft je hond deze spanning ook voelen en durft je hond op gegeven moment misschien ook niet meer de straat op.
Dat is iets anders dan een hond die niet naar buiten wil of durft omdat er veel knallen hoorbaar zijn. Als je hond niet de straat op wil op het moment dat er veel vuurwerk is, is dt een hele natuurlijke reactie. Dwing je hond dan ook niet.
Zorg ervoor dat je met je hond naar buiten gaat op momenten dat het rustig is. Ook al zijn deze momenten momenteel misschien kort. En moet je daarvoor misschien vroeg je bed uit of laat op de avond of als de scholen aan zijn. Net wanneer het bij jou in de buurt het rustigste is. En weet deze periode gaat voorbij.
Zorg er preventief voor dat je hond geen nare ervaring krijgt met veel vuurwerk.
Ga gewoon op oudejaarsavond niet met je hond naar buiten na 19 uur. Of zoek overdag een natuurgebied waar je de knallen niet hoort.
De sleutel ligt bij ons, bij jezelf, bij ons als mens, hoe gaan we hiermee om?
Wil je je hier rustiger, meer ontspannen bij voelen?
Dan nodig ik je uit voor de Hond & Vuurwerk Relax cursus.
Daarnaast geef ik ook elke dag op de socials gratis een weetje/tip om deze periode van vuurwerk zo ontspannen mogelijk door te komen.
Als je voelt dat je daar wat meer begeleiding in wilt, dan heb ik een meditatie “Rust Ervaren” voor je gemaakt, die je kunt downloaden. In deze meditatie begeleid ik je om meer en meer in je lichaam te zakken en de rust te ervaren.
Die meditatie krijg je dan samen met de dagelijkse weetjes én nog een stukje extra advies bij de weetjes in je mailbox!
Klik hier om de meditatie & tips + advies te ontvangen. Of meld je aan voor de Hond & Vuurwerk RELAX cursus!
Bekijk hier de video die ik hierover gemaakt heb.
Ik wens je een zo ontspannen mogelijke overgang naar het nieuwe jaar!
Angelique
Vind je dit artikel waardevol? Dan vind ik het heel fijn als je deze wilt delen op je socials. Zo bereiken we meer en meer mensen die meer en meer ontspannen kunnen in deze periode. Wees ook een druppel die de beweging naar buiten inzet.
🙏